De lantaarnaansteker uit Dover
Soms zijn oude beroepen heel apart. Het leven van een lantaarnaansteker (in dit geval uit Dover) ging zeker niet over rozen maar over het zichtbaar houden van het straatbeeld in de avond voor de gewone zielen die nog niet in bed lagen.
Licht hebben we gratis, althans overdag en omdat we na een bepaalde tijd ook in de avond iets moesten kwam er steeds meer licht voor dat de dageraad naderde.
De mensen gingen in de avond dingen doen die het daglicht niet verdraagt zoals lezen, schrijven, voorlezen, werken, de kroeg in, naar de schouwburg, flaneren over de straten, en later de bioscoop, het wandelen door een park terwijl je de blaadjes van de bomen niet alleen kon ruiken maar ook nog eens zien.
De lantaarnopsteker (uit Dover) had geen negen tot vijf mentaliteit, de aansteker werd ook uitdover omdat op een gegeven moment de straatverlichting uit ging. Dat had natuurlijk met de kosten te maken maar ook met het nut in het algemeen. In het begin moest het licht op een bepaald moment uit, slapen voor de baas, fit opstaan dus een nachtenlange streling van de ogen was ongepast.
Het kan niet altijd feest zijn namelijk en dat kwam de lantaarnaansteker en -uitdover wel van pas. In de winter maakte de functionaris overuren maar in de zomer was het zaak er een bijbaantje te zoeken.
De lantaarnaansteker uit Dover had het volgende bijbaantje gevonden, hij werd lichtontwerper voor de gemeente Dover. De gemeente luisterde niet altijd even goed maar de lantaarnaansteker uit Dover kreeg het voor elkaar dat nieuwe technieken werden ontwikkeld en dat bepaalde lichttechnieken gingen zorgen voor het ervaringsgevoel in plaats van het zien bomen in de nacht.
En dat was revolutionair, stel je voor dat je alle avonden alles kan zien, dat de maan zich terug trekt en de zon aarzelt om te voorschijn te komen. Dat we die natuur eindelijk de baas zijn en zelf bepalen wat licht en donker is, dat is pas vooruitgang.
De gemeente Dover ging centrales bouwen die met donkere kolen heldere nachten produceerden en er voor zorgden dat de mensheid in de avond zinnige dingen ging doen. Er ontstond een geweldige cultuur in Dover want de mensheid daar had ineens het licht gezien.
De lantaarnaansteker bedacht ook nog dat het wit kalken van de kust, hij had zich verdiept in de reflectietheorie en dat de hoek van inval gelijk is aan die van uitval (komt waarschijnlijk oorspronkelijk uit de bokserswereld) en bedacht ook nog dat alles geautomatiseerd kon.
Dus, na alle inspanningen, bleek hij zichzelf overbodig te hebben gemaakt, de lantaarnaansteker had zichzelf uitgedoofd.
Reactie plaatsen
Reacties